Jako hodowcy i osoby mające ponad 20-letnie doświadczenie w hodowli psów, pragniemy by nasze psy były w doskonałej kondycji. Dlatego już od chwili narodzin dbamy o ich brzuszki. W naszym wypadku wybór padł na wysokogatunkowe mięso wołowe firmy JBB Bałdyga.
Mięso wołowe ma wiele cennych walorów w postaci wysokiej jakości białka, żelaza, magnezu i potasu oraz witamin z grupy B.
Mięso wołowe to:
• białko – 20-23%,
• tłuszcz śródmięśniowy – około 5%,
• węglowodany i produkty ich rozkładu – mniej niż 1%,
• składniki mineralne – około 1%,
• witaminy.
Mięso wołowe zawiera więcej przyswajalnego żelaza (ok. 20 mg/kg) niż mięso innych gatunków zwierząt rzeźnych. Głównym składnikiem śródmięśniowej tkanki łącznej jest kolagen. Składnikiem aminokwasowym kolagenu jest hydroksyprolina – stanowi ona 13-14% masy kolagenu i nie występuje w innych białkach organizmu zwierząt. Poziom kolagenu w mięśniach bydlęcych waha się od 1 do 15% suchej masy. Wołowina pozyskana z młodego polskiego bydła jest wysoce znaczącym źródłem nie tylko pełnowartościowego białka w diecie naszych czworonogów, ale też odpowiada za wysoki udział w niej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym również CLA.
Produkty wołowe to także doskonałe źródło choliny, wspomagającej układ nerwowy. Mielona wołowina (30% tłuszczu) zawiera jej około 2,3 mg/100 g, a wątroba – 56,7 mg/100 g.
Mięso wołowe to dobre źródło składników mineralnych, w tym potasu (średnio 3800 mg/kg), sodu (441 mg/kg), magnezu (258 mg/kg), wapnia (43 mg/kg), cynku (do 38 mg/kg), żelaza (do 29 mg/kg), miedzi (0,9 mg/kg)